Ögat

Det här är ögats delar.

TEXT OM ÖGAT:

Ögat är människans synorgan. Varje människa har två ögon, man har två ögon för att kunna se djupseende och vidseende. Ögon kan ha olika färger det beror på att blåögda bara har pigment på baksidan av regnbågshinnan, medans brunögda har pigment på båda sidorna.

Ljusets väg in i ögat är ganska komplicerad. Först går det igenom hornhinnan som sedan för vidare ljuset till pupillen. Pupillen kan dra ihop sig och vidgas beroende på hur mycket ljus den vill ta in. Om det är ljust ute så drar den ihop sig för att inte bländas, men när det är mörkt ute så vidgar den sig för att ta in så mycket ljus som möjligt. Sen går ljuset in till linsen. Linsen är genomskinnlig, den sitter vid en muskel som hjälper den att byta form. När muskeln är spänd blir linsen tjockare, då ser man bra på nära håll. När muskeln är avslappnad blir linsen smal, då ser man bra på långt håll. Linsen bryter sedan ljuset så att bilden hamnar upp och ner. Sedan först ljuset genom glaskroppen till näthinnan. På näthinnan finns det 130 miljoner sinnesceller, ögats sinnesceller heter tappar och stavar. Tapparna registrerar färg och stavarna registrerar ljus. Ljuset färdas till en punkt på näthinnan som heter gula fläcken.  Gula fläcken är det ställe där det ligger mest sinnesceller,  cirka 7 miljoner därför ser man skarpast där. När ljuset träffar sinnescellerna sänder det nervimpulser som går förbi blinda fläcken  där det inte finns några sinnesceller och in i synnerven.  Synnerven skickar då informationen till syncentrumet, som ligger i hjärnan. Då vänder hjärnan bilden rättvänd och vi ser.

SKADOR:

Närsynthet

Ett av det vanligaste synfelen är närsynthet. Då är ögat för långt så att ljusstrålarna bryts framför näthinnan, då blir bilden suddig. Då ser man bra på nära håll men suddigt på långt håll. För att rätta till felet så behöver man en konkav (inåtbuktad) spridningslins. Linsen flyttar då bilden bakåt till näthinnan.

Översynthet

Motsatsen till närsynthet är översynthet. Då är ögat för kort så att ljusstrålarna bryts bakom näthinnan, då blir bilden suddig.  När man har översynthet så ser man bra på långt håll men suddigt på nära håll. Man rättar till felet med en konvex (utåtbuktad) samlingslins.  Linsen flyttar då bilden framåt till näthinnan.

Färgblindhet

Färgblindhet är när man har svårt att skilja på vissa färger. Synfelet är ofta ärftligt och vanligare på pojkar än på flickor. Det går inte att rätta till synfelet.

 

 

Lämna en kommentar