Ljud

Det här är en ljudvåg.

TEXT OM LJUD:

Ljud skapas genom vibrationer. Vibrationerna kommer i tätare och tunnare luft, de kallas för luftförtätningar och luftförtunningar. Luftförtätningarna och luftförtunningarna bildar ljudvågor. Ljudvågor kammer i ”vågor´´ (se bild). En våglängd är sträckan mellan två”vågor´´. Ljusa toner kommer i kortare våglängder. Medans mörka toner kommer i längre våglängder, När en ton är svag så är vågtopparna lägre än när man spelar samma ton fast starkare, då är vågtopparna högre. Våglängden är lika lång skillnaden är att topparna ändras i höjd.

Man mäter hur högt/ljust ljudet är i enheten Hertz (Hz). Då mäter man hur många svängningar en ljudvåg rör sig per sekund. För att en människa ska kunna höra ljudet måste ljudvågen svänga 20 gånger per sekund.  För vi människor hör bara mellan frekvensen 20 – 20 000 Hz. Det finns också ljud som människan inte kan höra som kallas ultraljud och infraljud. Ultraljud är ljud som är för höga för att vi ska kunna höra det. Men det finns andra djur som kan höra det tillexempel hundar och fladdermöss. För hundar finns det visselpipor som inte människan hör, men hundarna gör det. Man använder ultraljud i sjukvården också, när man ska undersöka fostret i en kvinnas mage. Infraljud är ljud som är för låga för att vi ska kunna höra det. Medans tillexempel spindlar och elefanter kan höra det. Infraljud kan uppstå i stora maskiner som flygplan och kraftverk.

Alla har olika uppfattning om ljud. Medans vissa människor tycker att hårdrock är ljuv musik för öronen så tycker vissa att det är rent oljud. Vilka ljud man gillar och inte gillar är en smaksak, men alla människor har en gräns för hur starkt det får bli. Hur starkt ljudet är mäts i enheten decibel (Db). Ett vanligt samtal ligger på 40 Db. Vid 110 Db börjar det bli skadligt för öronen. Buller/Ojud ligger på 130 Db, om man utsätts för så starkt ljud så kan man få bestående hörselskador. Men det finns ett skydd i örat som skyddar mot höga ljud, fast det fungerar med en tusendels sekunds fördröjning. Desto närmre örat är ljudkällan fungerar skyddet sämre, därför ska man inte lyssna så högt i hörlurar.

Du har nog hört när du skriker i tillexempel en tunnel eller en grotta att ljudet kommer tillbaka och du hör det igen, detta kallas för eko. När en ljudvåg stötter mot en vägg börjar väggen att vibrera och en del av ljudet går igenom väggen medans en annan del studsar mot väggen och åker tillbaka, så uppstår eko. I ett rum utan möbler i låter det annorlunda än i ett rum med möbler. Det är därför att ett rum utan möbler har längre efterklang än ett med. Efterklang är när ljudet dras ut och inte stannar helt tvärt. De släta väggarna och det kala golvet gör så att ljudet studsar mot vägg till vägg och på så sätt blir längre. I ett rum med möbler så suger möblerna upp ljudet så det blir kortare efterklang.

Ljudet åker väldigt snabbt genom luften, 342 meter per sekund. Det här kan man använda till att tillexempel räkna hur långt bort åskan är. Eftersom ljuset är mycket snabbare än ljudet så räknar man när blixten slår ner tills bullret låter, då är tre sekunder en kilometer. Ljudet går snabbare i tätare/hårdare materia än i tunnare. I vatten tillexempel går ljudet 1500 meter per sekund.

Lämna en kommentar