Örat

Det här är örats delar.

 

TEXT OM ÖRAT:

Örat är människans hörselorgan. Man brukar dela in örat i tre delar som heter ytterörat, mellanörat och innerörat (se bild). Innuti de tre delarna finns också lite smådelar. När vi pratar bildas ljudvågor (vibrationer). Ljudvågorna färdas genom luften som sedan fångas upp av ytterörat, ungefär som en parabol.Sedan går ljudvågorna genom hörselgången till trummhinnan som då sätts i rörelse och börjar vibrera. Trummhinnan fungerar som en trumma som i sin tur för vidare vibrationerna till hörselbenet. Hörselbenet är uppdelat i tre delar som kallas hammaren, städet och stigbygeln. Stigbygeln är människans minsta ben i kroppen. Hörselbenet för vidare vibrationerna till vätskan som ligger innuti innerörat i snäckan. i snäckan som är några millimeter lång finns sinnesceller. Varje sinnescell har några hårutskott på sig, därför kallas de hårceller. Så när vibrationerna kommer till vätskan sonm hårcellerna ligger i börjar håret på cellerna att svaja. Varje gång när hårcellerna svajar nuddar de hörselnerven. Hörselnerven omvandlar sedan berörelserna till impulser och leder dem till hjärnan så att vi uppfattar ljudet. Ju fler nervimpulser per sekund (hertz) desto högre ljud uppfattar hjärnan. Hela den här processen görs jätte snabbt så att vi hör ljudet ungefär när det uppkommer.

SKADOR:

Tinnitus

tinnitus är en skada som man har i örat. Man vet inte riktigt vad som händer i örat när man får tinnitus, men en teori är att skadade hårceller sänder falska signaler till hjärnan och då tolkar hjärnan dessa signaler som ljud fast inga ljud hörs. Det finns tre grader man brukar dela upp tinnitus i.

1. Man hör ett svagt sus, som hörs när det är väldigt tyst.

2. Man hör ringningar och irriterande ljud som påverkar det dagliga livet.

3. Man hör starka ljud som påverkar ens tillstånd mycket, tillexempel så kan man få svårt att koncentrera sig.

tinnitus låter ofta som ett ljust pipande, men det kan också höras som att någon stekerbacon i huvudet m.m. alla som har tinnitus upplever olika ljud. Man får tinnitus av starka ljud tillexempel om man är i ett discotek för länge eller om man tittar på en konsert med högt ljud. just nu vet man inte hur man botar tinnitus men forskarna försöker lista ut det.

Öroninflammation:

Öroninflammation får man när virus eller bakterier vandrar upp genom örontrumpeten (se bild) till mellanörat, då blir det en infektion där. Då kan det bildas var som trycker mot trummhinnan det är det som ger smärta i öronen. Man botar öroninflammation genom att ta pencilin. Man brukar få öroninflammation i samband med förkylningar, det är mest barn som brukar få det.

 

Lämna en kommentar