Ljus

Det här är människans största ljuskälla.

TEXT OM LJUS:

Ljus är en elektromagnetisk strålning. För att vi människor skall kunna se någonting måste det finnas en ljuskälla som till exempel en lampa eller ett stearinljus. Solen är vår största ljuskälla och den reflekteras i allt vad vi ser.

Man mäter hur starkt ljuset är i enheten Candela (Cd). Belysningen mäts i enheten Lux.

Ljuset färdas alltid rakt fram, ljusstrålar som färdas vid varandra kallas parallella ljusstrålar. När man står i vägen för de parallella ljusstrålarna så kommer det inte fram något ljus till den punkten man står på, då bildas en skugga. I vaakum och luft färdas ljuset nästan 300.000 kilometer per sekund (km/s). Det tar ungefär sju sekunder för ljuset att ta sig jorden runt. Ljuset färdas snabbare i tunnare materia än i tätare materia, i tillexempel i vatten. Då färdas ljuset 225 000 km/s.

SPEGLAR:

Plan spegel

Eftersom allt ljuset färdas rätvinkligt så blir bilden i en plan spegel lika stor som den är i verkligheten men det är en sak som ändras, bilden blir spegelvänd. Det blir det för att ögat tror att spegelbilden finns bakom spegeln. Reflektionen i en plan spegel blir att ljusstrålarna kommer rätvinkligt och studsar sedan tillbaka i samma riktning.

Konkav spegel

En konkav spegel är inbuktad. När man tittar i en sådan spegel blir man kort och tjock. Ljusstrålarna i en konkav spegel reflekteras inåt så att brännpunkten blir framför spegeln.

Konvex spegel

Motsatsen till en konkav spegel är en konvex spegel (utåtbuktad). När man tittar i  den blir man alltså lång och smal. Ljusstrålarna i en konvex spegel reflekteras utåt, fast vissa strålar fortsätter igenom spegeln och reflekteras då inåt. På så sätt blir brännpunkten bakom spegeln.

FÄRGER:

Tänk er ljus, vilken färg brukar ljus vara i? Då skulle ni nog säga, vitt eller gult men det är fel. Vanligt ljus innehåller alla regnbågens/spektrumets färger som är röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett. Fast egentligen finns det bara tre färger blå,  röd och grön. Alla andra färger är en blandning av de tre färgerna. Vi uppfattar olika våglängder som olika färger. Man mäter våglängderna i nanometer (nm). Vi människor kan se våglängderna 400 – 700 nm.  Föremål absorberar olika våglängder (färger). Om ett föremål absorberar tillexempel grön så är det motsatsfärgen som vi ser i det här fallet röd. Svart absorberar alla våglängder, medans vitt reflekterar alla våglängder. Det finns också färger som vi inte kan se, som är utanför våran nanometer skala. Det färgerna heter infraröd och ulraviolett. Infraröd ligger för högt på skalan för att vi ska kunna se den och ultraviolett ligger för lågt.

LASER:

Laser är ett speciellt slags ljus. Det används i sjukvården, i datorer och för att ta bort synfel med mera. Laserljus har bara en våglängd så man skulle inte kunna göra ett spektrum av laser. Därför är det lättare att skapa laserljus än vanligt ljus, för laserljus bryts inte lika mycket som vanligt ljus.

Lämna en kommentar